Advertisement
 
II. Amatőr Ifjúsági Színjátszó Találkozó | Nyomtatás |  E-mail

A Szentmihálynapi rendezvénysorozatok keretében a Szentmihály Ajnád Vacsárcsi Ifjúsági Szervezet-SZAVISZ megszervezte II. Amatőr Ifjúsági Színjátszó Találkozót, amely a tavalyi évhez képest kiterjedt községi szintről csík területi szintre. A csíki falvak majdnem mindegyikében működik, valamilyen formában többnyire fiatalokból álló színjátszócsoport. A rendezvény főcélja, hogy ezek a fiatalok megismerjék egymást, átadják tapasztalataikat, és ezek által fellendüljön a amatőr falusi színjátszás.

A találkozón hat csapat lépett fel. A műsor szentmiklósi és borzsovai fiatalok fellépésével kezdődött, akik „ Megérett a piros szőlő " című zenés-táncos összeállításukat mutatták be. Ezt a műsort egy magyarországi (Kajárpérci) vendégszereplés céljából tanították be Erőss Judit és Kovács Teréz.

Ezután következett a csíkszentimrei „Havasi Meggy" néptáncegyüttes, amely 1991-ben alakult, és különböző fellépései voltak Svájcban, Magyarországon. A sok nehézség között többször is újjá alakult, de így is mindig eleget tettek a meghívásoknak. 2002-ben megalakult a Csíkszentimrei Ifjúsági és Közművelődési Egyesület (CSIKISZ), amely fontos célkitűzésként felkarolta ezt a hagyományt és az együttest. A csapat ugyan lelkes fiatalokból áll, a koreográfusok: Pál Erzsébet, Pál Béla, Balog István. Az előadásuk a „Megcsalt férj" című rövid jelenettel kezdődött, egy rövid monológgal folytatódott, majd egy felcsíki tánccal zárult.

Az előadássorozat következő fellépői a Vacsárcsi Ifjúsági Amatőr Színjátszócsoport tagjai voltak. A csoport 2001 tavaszán alakult. Két év alatt 4 vígjátékot tanítottak be a fiataloknak Kósa Irma és Biró Mária. Hat faluban 11 előadást mutattak be két év alatt. Ezen a színjátszó-találkozón két farsangi darabra esett a választásuk, azért mert a rendezvény jellege nem tette lehetővé egy hosszabb mű bemutatását. A két előadás címe: „ Halottas Farsangoló" illetve „ Álesküvő Farsang végén."

A következő fellépő a csíkszentgyörgyi Gátkötők csapata volt, amely 2002-ben alakult, mint csíkszentgyörgy Község Ifjúsági Egyesülete. A tagjai lelkes fiatalok, akik hisznek a nehéz gazdasági helyzet ellenére abban, hogy közösségi összefogással megtudják valósítani kitűzött céljaikat. Az egyesület egy csoportja bemutatta a „ Mentőötlet" című darabot, amely irónikus vidámsággal festi le Gyepűfalva kulturális működését, majd az „Örvendetes járvány" című jelenetet Fejér Tünde vezetésével.

A Csorgó Ifjúsági Szervezet öttagú színjátszócsoportja Antal Lilla vezetésével Tomcsa Sándor két jelenetét mutatta be: „ Leánykérés; Foghúzás"

A rendezvény a helyi színjátszócsoport Csokonai Vitéz Mihály: „ Az özvegy Karnyókné s a két szeleburdiak" előadásával zárult amelyet Ferencz Mária tanított be.

A színjátszótalálkozót egy öt tagú zsűri kísérte figyelemmel, a csoportokat nem rangsorolták, a SZAVISZ egyformán díjazta a csoportokat, különdíjakat osztottak ki öt kiemelkedően teljesítő szereplőnek.